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 Topic Question Response 
General Where can I find copies of the training? A recordings and powerpoints can be found here: 

https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-
health/enhancements/ 
 
Recordings can also be found here: Virginia Medicaid, You Tube 
channel at: 
https://www.youtube.com/channel/UCbE_bPvIPQTJfCS2MfCmVHA/vi
deos  

Terms QHP is a new term used by DMAS.  Who can 
provide services and bill as a Qualified Healthcare 
Professional (QHP)? 

CPT codes requiring a qualified healthcare professional (QHP) must be 
provided by a Licensed Behavior Analyst (LBA) or Licensed Mental 
Health Professional (LMHP).  A Licensed Assistant Behavior Analyst 
(LABA) may also act as a Qualified Healthcare Professional as 
determined by the supervising LBA in accordance with 18VAC85-150-
120.  An LMHP-R, LMHP-RP or LMHP-S who has completed education 
and training in ABA may provide these services under the 
supervising LMHP.  

Assessment Do assessments require all 15 components of the 
Comprehensive Needs Assessment? 

Yes, these are located in Chapter IV of the Mental Health Services 
Manual. 

Assessment Can the assessment be completed by a LMHP-R, 
LMHP-RP or LMHP-S? 

ABA requires an assessment completed by a Licensed Behavior Analyst 
(LBA), Licensed Assistant Behavior Analyst (LABA) or Licensed 
Mental Health Professional (LMHP) acting within their scope of 
practice.  An LMHP-R, LMHP-RP or LMHP-S who has completed 
education and training in ABA may complete the assessment under the 
supervising LMHP.   

Assessment Can the initial assessment be conducted through 
telehealth? 

Initial assessments must be conducted in-person.  During the federal 
Public Health Emergency (PHE), the initial assessment may be 
conducted through telemedicine (see the Telehealth supplement to the 
Mental Health Services Manual for the definition of telemedicine).  After 
the PHE ends, the assessment will be required in-person. 

Assessment Can the Comprehensive Needs Assessment be used 
across programs? 
 

Yes, a Comprehensive Needs Assessment can be used across programs if 
it meets the requirements in Chapter 4.   If the assessment is completed 
by a LABA, however, it cannot be used as a Comprehensive Needs 
Assessment for other services as a LABA is not a LMHP. 

Virginia Medicaid: Applied Behavior Analysis FAQs 
 

https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/enhancements/
https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/enhancements/


   
 

2 
 

 Topic Question Response 
Assessment Does the LBA have to be present when a technician 

is providing 97152 under their direction? 
 

97152 only requires that the technician be face-to-face with the youth. If 
the LBA is present and administering any part of the assessment, 
providers may bill 97151 for the LBA, in addition to the technician 
billing 97152.  

Assessment Is there a list of approved functional assessments? 
 

No.  The QHP may use their clinical judgement to choose the best 
assessments for the youth. 

Assessment How long is a provisional psychiatric diagnosis 
allowed? 

There is no timeframe for the use of a provisional psychiatric diagnosis.  
The LBA should follow up with the youth’s physician or other LMHPs 
as more information is gathered. 

Assessment What is the maximum amount of units allowed for 
97151, 97152 & 0362T? 

There is no limit or authorization required for assessment codes; 
however, these codes can only be billed for initial assessments and 
reassessments.  

Assessment When can we bill 97151? 
 

97151 can be used to bill for assessments, data analysis, treatment plan 
preparation activities and care coordination as part of the initial 
assessment or reassessment. 

Assessment When can we bill for reassessments? Time for reassessments can be billed when a reassessment is required for 
a continued stay authorization and when a full reassessment is required 
due to the clinical needs of the youth.  For example, a formal 
reassessment may be needed when a youth was tapered from treatment 
and has regressed or significant new behaviors are exhibited and a new 
treatment plan is needed. Justification for billing a reassessment is 
required in the youth’s medical record. 

Assessment How do I bill for ongoing assessment, data analysis 
and time spent adjusting the treatment plan? 
 

These activities along with care coordination can be billed as part of 
97155 with or without the youth present.  97155 must involve face-to-
face time with the youth.  Time spent in these activities preparing for a 
face to face with the youth or after the face to face with the youth, is 
billable under 97155. 

Assessment Is there a separate code for Care Coordination? 
 

At this time, there is no separate code for care coordination.  Care 
coordination activities by the QHP can be billed under 97151 at the time 
of the initial assessment or reassessment or as part of 97155 as part of 
ongoing assessment and treatment. 

Assessment Is telephonic Care Coordination billable?   Care coordination activities billed under 97151 or 97155 do not have to 
be provided face to face. 
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 Topic Question Response 
Assessment May 97151 be billed for required ISP reviews?   

 
No, 97155 can be used by the QHP for time spent reviewing treatment 
plans and making modifications as needed.  

Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Are ISPs required to be submitted with the initial 
service authorization request? 
 

Yes 
Preliminary ISPs include: 
• All preliminary goals and objectives presented in a way that 

summarizes and defines the overall approach to the child’s treatment 
based on the clinical needs and target behaviors as defined in the 
assessment summary;   

• Prioritization of the treatment focus defined according to the severity 
of need; 

• Description of how the provider will measure progress; 
• Baseline status (as identified during the assessment and parent 

interviews) describing the intensity, frequency and duration of each 
behavior that is targeted for therapy; 

Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Are ISPs required for a continued stay? 
 

Yes, an updated ISP is required to be submitted with a continued stay 
authorization request. 

Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Do we have to do a 30-day ISP review and a 
quarterly review? 
 

Yes, from Chapter IV of the Mental Health Services Manual: 
For services that require a 30 calendar day ISP review, the 30 calendar 
day ISP review requirements can be met through a progress note that 
clearly documents the following:   

• the treatment plan, including goals and progress towards them has 
been discussed with the team and the individual; 

• any alterations to the ISP; 
• the review and any necessary changes have been discussed with 

the individual and the individual’s response.  The individual’s 
signature is not required. 

During months where a quarterly review or annual ISP update is 
conducted, no additional documentation is necessary to meet 30-day ISP 
review requirements. 

Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Do we have to submit the 30-day ISP review or is it 
held in case of audit? 

Providers do not need to submit the 30-day ISP review but it must be 
included in the individual’s medical record. 
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 Topic Question Response 
Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Where is the ISP template located? 
 

https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/training-
and-resources/ 
File Name: Enhanced Services ISP Template 

Individual 
Service Plan 
(ISP) 

Can technician level staff complete the ISP and do 
the necessary reviews and updates? 
 

Technician level staff can provide input, but ISP development, reviews 
and updates must be completed by a LBA, LABA, LMHP, LMHP-R, 
LMHP-RP or LMHP-S. 

Family 
Involvement 

Is there a required ratio of time that a youth must be 
part of family training? 
 

There are no DMAS requirements for how often the youth must be 
present during family training.  Centers for Medicare and Medicaid 
Services (CMS) requires that all family training without the youth 
present must be for the direct benefit of the youth. 

Family 
Involvement 

Does weekly family involvement mean that 97156 
has to be billed weekly? 
 

No, direct family involvement is required at a minimum of weekly but 
the amount of direct interaction with the treatment provider will vary 
according to the clinical necessity and the youth and family goals in the 
ISP.  Family involvement includes but is not limited to assessment, 
family training, family observation during treatment, updating family 
members on the youth’s progress and involving the family in updating 
treatment goals. 

Family 
Involvement 

How often is structured family training required? 
 

There is no requirement for how often structured family training should 
occur.  It should be based on the needs of the youth and family as 
documented in the ISP. 

Family 
Involvement 

Can the person present during 97153 be a hired 
caregiver if family cannot be present? 

DMAS does not have a requirement that the family be present for every 
session. 

Supervision Is supervision of unlicensed staff required with the 
youth present? Can it happen virtually? 
 

DMAS defers to the applicable Department of Health Professions health 
regulatory board and the Behavior Analyst Certification Board for 
guidance on the nature of supervision. 

Supervision Is supervision time billable? 
 

Supervision time without the individual present is not billable.  The 
technician rates were built to include required supervision by the QHP.  
97155 and 97153 may be billed together for supervision activities when 
the QHP is directing the technician in delivering treatment and when the 
QHP, technician and the youth are all present. 
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 Topic Question Response 
School 
Services 

What about school settings? 
 

ABA in the school setting may only be provided when the purpose is for 
observation and collaboration related to behavior and skill acquisition 
(not direct therapy) and services have been authorized by the school, 
parent and provider and included in the ISP.  QHPs may provide services 
in a classroom setting or as part of an IEP meeting for treatment 
planning. Providers may not bill technician level codes for observation 
and collaboration in the school setting.  DMAS interprets “school” as any 
type of education setting, private or public.   
The CPT code used in the school setting will vary depending on whether 
the service provided is an assessment and consultation as part of an 
initial assessment or reassessment (97151), ongoing assessment and 
treatment plan development for a youth already receiving services 
(97155) or direct training with school staff (97156) on behavior 
strategies specific to the youth. 
DMAS will be issuing guidance on ABA covered under school health 
services effective 7/1/2022 when it is available. School health services 
are provided by the local education agency and DMAS anticipates that 
ABA provided under school health services will vary depending on the 
local education agency providing services.  Local education agencies 
have the option to contract with private providers or use school staff to 
provide school health services. 
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 Topic Question Response 
School 
Services 

Can you share the budget language related to School 
Health Services? 
 

2021 Special Session Acts of Assembly, Item 313, AAAAAA 
AAAAAA. The Department shall amend the State Plan for Medical 
Assistance to allow payment of medical assistance services delivered to 
Medicaid-eligible students when such services qualify for reimbursement 
by the Virginia Medicaid program and may be provided by school 
divisions, regardless of whether the student receiving care has an 
individualized education program or whether the health care service is 
included in a student's individualized education program. Such services 
shall include those covered under the state plan for medical assistance 
services or by the Early and Periodic Screening, Diagnostic, and 
Treatment (EPSDT) benefit as specified in § 1905(r) of the federal Social 
Security Act, and shall include a provision for payment of medical 
assistance for health care services provided through telemedicine 
services, as defined in § 38.2-3418.16. No health care provider who 
provides health care services through telemedicine shall be required to 
use proprietary technology or applications in order to be reimbursed for 
providing telemedicine services. 

Concurrent 
Billing 

Can a 1:1 technician be billed separately if the 
provider is billing 97154? 

No 
Please see the ARTS and MHS Doing Business with the MCOs 
Spreadsheet for ABA concurrent billing rules. 
https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/training-
and-resources/ 

Concurrent 
Billing 

Can 97153 and 97156 be billed concurrently if the 
child is not involved with the family training? 
 

97153 and 97156 can be billed for the same time period if the services 
are provided by two different qualified staff members (one staff member 
working with the youth and one with the family). 

Concurrent 
Billing 

What services are not allowed concurrently with 
ABA? 
 

Services cannot be authorized concurrently with  
o Intensive In-Home,  
o Mental Health Skill Building,  
o Psychosocial Rehabilitation,  
o Partial Hospitalization Program,  
o Assertive Community Treatment,  
o 14-calendar day service authorization overlap with these 

services is allowed as youth are being admitted or 
discharged from ABA to other behavioral health services 

http://law.lis.virginia.gov/vacode/38.2-3418.16/
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 Topic Question Response 
Concurrent 
Billing 

Can a youth receive both ABA and MST or FFT at 
the same time? 

Yes, there is no restriction on ABA being authorized concurrently with 
MST or FFT. 

Service 
Authorization 
 

Do we still need to have an order or letter 
recommending services signed by a physician, nurse 
practitioner or physician assistant who is the child’s 
primary care provider or another provider familiar 
with the developmental history and current status of 
the child?  

The letter is no longer required but the QHP must notify the primary care 
physician that the child is receiving ABA services  

Service 
Authorization 
 

If a client becomes very destructive after beginning 
services but we were unaware of how severe it would 
be, would we need to submit a new auth to include 
the 0362T code or could we just ask for that code to 
be added to current auth? 

No, 0362T is an assessment code that does not require service 
authorization.  The provider would need to document justification for a 
reassessment using 0362T. 

Service 
Authorization 

When requesting units for authorizations, will we 
need to specify how many units are requested per 
code or just request an overall number of units? 

The number of units per code is not necessary for the service 
authorization as all treatments codes are authorized under 97155 but the 
ISP should reflect the types and frequency of treatment. 
For all requests exceeding 20 hours (80 units) or more per week, the 
provider must submit with the service authorization request the schedule 
of activities used to structure the service sessions and describe how the 
activity will facilitate the implementation of the behavioral modification 
plan. 

Service 
Authorization 

Will the care coordination activities billed under 
97151 be included in the authorized units? 

No, 97151 does not require service authorization. 
 

Service 
Authorization 
 

Just to clarify, we will bill the appropriate codes 
when services are rendered but not to exceed the total 
number of 97155 units in the current authorization? 
 

Yes, The 97155 code will be used on the service authorization to enter 
the total number of authorized treatment units but providers should bill 
using the adaptive behavior treatment CPT code appropriate for the 
service provided.  The ISP must reflect the type and frequency of 
treatment interventions. 

Billing for two 
technicians 

Do all staff members always need to be present when 
billing team rates (0362T, 0373T)? 
 

The QHP does not need to be present the entire time when billing team-
based codes but must be on-site, immediately available and interruptible 
to provide assistance and direction. 
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 Topic Question Response 
Billing for two 
technicians 

Can 97153 be billed concurrently for 2 
technicians?  If two technicians are needed to work 
with an individual (there are some protocols like 
PECS, which take two people), can that be billed on a 
limited basis? 
 

If two technicians are required for treatment and the QHP is not required 
to be on-site, the provider must document the reason why two 
technicians are required in the ISP and bill 97153 for each technician.  
The justification for two technicians and anticipated duration of 
treatment must be documented in the ISP and submitted to the MCO as 
part of the service authorization. 

Billing Are LBAs allowed to bill for direct service (97153)? 
 

Yes, LBAs can bill for technician level CPT codes when they are 
providing that level of service. The LBA must use the appropriate billing 
modifier. 

Billing Can LMHP-Rs, LMHP-RPs and LMHP-S provide 
CPT codes that require a physician or other qualified 
healthcare professional? 

LMHP-Rs, LMHP-RPs and LMHP-Ss who have completed education 
and training in ABA may provide these services under the supervising 
LMHP.  

Billing Where can we find the new rates? https://www.virginiamedicaid.dmas.virginia.gov/ECMPdfWeb/ECMServ
let?memospdf=Medicaid+Memo+2021.10.14.pdf 

Billing Is there any guidance when claims have to go to 
commercial plan as primary first, and they only pay a 
portion of what we are billing now, will MCOs 
process secondary claims? 

All claims must first be submitted the youth’s commercial plan before 
being submitted to the youth’s Medicaid MCO for secondary coverage 
consideration. 

Billing Will the MCO reimburse 97156 if the primary does 
not permit this service via telehealth but it is 
permitted via telehealth under Virginia Medicaid? 

All claims must first be submitted the youth’s commercial plan before 
being submitted to the youth’s MCO for secondary coverage 
consideration.   

 


