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 Topic Question Response 
Assertive 
Community 
Treatment 
(ACT) 

30 calendar day Individual Service Plan (ISP) 
Review/update: 
What documentation do we require?  
What information has to be included?  
Does the individual have to sign it?   
How does it fit with the 90-day review requirements? 

Please see Mental Health Services Manual, Chapter 4, starting on page 
21 for information related to ISP reviews and requirements. 
   
The same requirements apply to 30-calendar day ISP reviews/updates, as 
would a 90-calendar day review or any ISP review that is determined to 
be needed based on an individual's circumstances/treatment progress. 
 
A 30-calendar day ISP review can replace the 90-day calendar ISP 
review during the month that the 90-day calendar ISP review is due. 
 
DMAS will be updating the language in the Mental Health Services 
Manual, Appendix D, Intensive Community Based Support to clarify the 
requirement.  These changes will be posted when the manual is updated 
December 2021 for Phase #2 of Project BRAVO. 

Assertive 
Community 
Treatment 
 

Covered Services: 
  
Does an ACT team have to provide all crisis 
intervention/treatment to the individuals that the team 
services? 

The ACT team is responsible for providing crisis intervention/treatment 
for the individuals they serve.  Department of Medical Assistance 
Services (DMAS) has provided for the allowance of Crisis Intervention 
(H0036)* or the purposes of, in the rare instance that the ACT team is 
unaware of a crisis situation, the individual is in the community and a 
Community Services Board (CSB) is contacted to provide Crisis 
Intervention for the purposes of an Emergency Custody 
Order/Temporary Detention Order assessment. 
 
*The Crisis Intervention code and service requirements are changing 
12/1/2021 and additional guidance will be given in the 12/1/2021 update 
of the Mental Health Services Manual 
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 Topic Question Response 
Assertive 
Community 
Treatment 

Service Limitations:  
Occasionally, an individual receiving ACT services 
temporarily needs a higher level of care.  In order to 
divert them from hospitalization, they may be 
admitted to our residential care unit for Crisis 
Stabilization or ASAM 3.5/3.7 services.  Since we 
would not be billing ACT services during that time, 
would we be permitted to bill Crisis Stabilization or 
ASAM 3.5/3.7 services even though the client will 
remain open with ACT and will resume ACT services 
after discharge from the residential unit?  
 
 

Please see Mental Health Services Manual, Appendix D, page 7. 
 
ACT may not be authorized concurrently with Individual, Group or 
Family Therapy, Addiction and Recovery Treatment Services (ARTS) 
and Mental Health (MH) Intensive Outpatient, Outpatient Medication 
Management, Therapeutic Day Treatment, Intensive In Home 
Services, Crisis Stabilization, Mental Health Skill Building, 
Psychiatric Residential Treatment Facility (PRTF), Therapeutic Group 
Home (TGH), ARTS Level 3.3-3.7 or Peer Recovery Support 
Services, as the activities of these services are included in the per 
diem. Limited service authorization overlap with these services is 
allowed as individuals are being transitioned from ACT to other 
behavioral health services (see service authorization section). Office 
based opioid treatment services (OBOT) and Office Based Addiction 
Treatment (OBAT) services are allowed simultaneously with ACT. 
 
Individuals receiving ACT can receive Crisis Intervention (H0036) or 
Mental Health Partial Hospitalization (H0035) and do not need to be 
discharged from ACT, all other services above, a member must be 
discharged from ACT to be able to receive a service authorization for the 
services, unless during the planned 31 day discharge period where 
overlap can occur if communication with the member's MCO/BHSA 
occurs. 
 
Additional guidance for ACT service limitations will be given in the 
12/1/2021 update of the Mental Health Services Manual when the new 
crisis services are implemented. 
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 Topic Question Response 
Assertive 
Community 
Treatment 

Service Authorizations: 
Would you please confirm that service 
reauthorization requests for ACT services are 
required annually?   
 
Is there any supportive documentation (such as an 
assessment or an ISP) that is required to be submitted 
with the Service Request Authorization (SRA)? 

The authorization timeframe and approved units are based on medical 
necessity and the clinical need of the individual.   
 
Initial Requests: The service request authorization form was designed to 
cover the majority of what would be captured in the assessment and 
initial ISP on the form itself, however, a health plan could ask for this 
information if they needed additional information to determine MNC. 
 
Continued Stay Requests: Supporting documentation must be submitted 
to include the ISP, the service specific assessment or Comprehensive 
Needs Assessment, and any addendums to the assessment with the 
service request authorization. 
 
Forms can be found here: https://www.dmas.virginia.gov/for-
providers/behavioral-health/training-and-resources/ 

Assertive 
Community 
Treatment 

Assessments: 
 
If the psychiatrist is requesting to also complete a 
psychiatric evaluation along with the comprehensive 
assessment for new clients, will we be able to bill the 
psychiatric evaluation as H0040, if the 90791 code 
has been billed? 

All covered ACT services should be billed using H0040 and the 
appropriate modifier.  This scenario would all be considered covered 
ACT services and must be billed using H0040. 
 
The 90791 can only be billed if the individual does not meet the MNC 
for ACT in order for a provider to be reimbursed for the assessment; 
otherwise, the comprehensive needs assessment and the psychiatric 
evaluation are billed as H0040 with modifier as covered ACT services. 

Assertive 
Community 
Treatment 

Assessments:  
 
Can we bill both a comprehensive needs assessment 
and psychiatric evaluation with H0040 and modifier? 

Yes, you would bill both services as covered ACT services and receive 
the per diem as long as the services were provided face-to-face and lasted 
a minimum of 15 minutes.  Only one per diem can be billed per day. 
 
More information can be found in the Intensive Community Based 
Support, Appendix D, starting on page 17. 

https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/training-and-resources/
https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/training-and-resources/
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 Topic Question Response 
Assertive 
Community 
Treatment 

If an LMHP completes a Comprehensive Needs 
Assessment (CNA) on the first day of services and 
the psychiatrist completes their assessment within 
that first week of service, can the per diem be billed 
from that first date with the LMHP?   
 
What intervals are required for assessments? 

DMAS encourages same day scheduling and acknowledges that it is not 
always possible to do both in same day. 
 
If the assessments cannot occur on the same day, submit the service 
authorization after both assessments are completed and indicate both 
dates.  Request the start date be retroactive to the day the first assessment 
was completed.  
 
Please see Mental Health Services Manual, Chapter IV, page 19.  
Assessments are required prior to the initiation of services and 
reviewed/updated annually. 

Assertive 
Community 
Treatment 

Service Requirements: 
 
Does care coordination have to occur face-to-face? 
 
 

Care coordination does not have to be completed face-to-face, however, 
in order to bill the per diem, a fifteen-minute face-to-face covered service 
is required.  If care coordination is the only covered service provided and 
it is not provided face to face, providers cannot bill the per diem that day.  
In addition, telehealth (synchronous audio/visual) is considered face-to-
face, and as a result, care coordination that is completed via telehealth is 
counted as part of the 15-minute face-to-face requirement in order to bill 
the per diem.   

Assertive 
Community 
Treatment 

Telehealth:  
 
Is telehealth a viable option for ACT services? 

Yes, telehealth is a viable option for ACT services when deemed 
appropriate to meet the needs of the individual. 
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 Topic Question Response 
Mental Health 
Intensive 
Outpatient 

Accreditation Mental Health Services Manual, Appendix E, page 9:  
 
MH-IOP service providers shall be accredited by Commission on 
Accreditation of Rehabilitation Facilities (CARF), Council on 
Accreditation (COA) or Joint Commission, licensed by the Department 
of Behavioral Health and Developmental Services (DBHDS) as a 
provider of Mental Health Intensive Outpatient Services, and 
credentialed with the individual’s Medicaid MCO for individuals 
enrolled in Medicaid managed care or the Fee for Service (FFS) 
contractor for individuals in FFS. For newly DBHDS licensed providers, 
documentation from the accrediting body that accreditation has been 
initiated must be submitted to the MCO or FFS Contractor. Full 
accreditation must be completed within two years of the date on the 
documentation submitted. 

Mental Health 
Partial 
Hospitalization 
Program 

Medicare Certification Mental Health Services Manual Appendix E, page 24:  
 
MH-PHP service providers shall be licensed by DBHDS, as a provider of 
a Mental Health Partial Hospitalization Program, be Medicare certified 
as a partial hospitalization program and credentialed with the 
individual’s Medicaid Managed Care Organization for individuals 
enrolled in Medicaid managed care or the Fee for Service (FFS) 
contractor for individuals in FFS. MH-PHP service providers must 
follow all general Medicaid provider requirements specified in Chapter II 
of this manual. Providers have a year from the date they become 
contracted in the MCO network or FFS Contractor as a MH-PHP 
provider to become Medicare certified. 
 
Please see guidance document under Resource Section here: 
https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-
health/enhancements/ 

 

https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/enhancements/
https://www.dmas.virginia.gov/for-providers/behavioral-health/enhancements/

